El verol

Inici del verol a la Conca de Barberà

El cicle de la vinya no s’atura i ara es troba en una de les fases més importants, el verol. Pels lectors que no sàpiguen que significa aquesta paraula, és l’estadi en què la pell del raïm comença a agafar color. Ho fa lentament, començant per un gra del raïm i seguit progressivament de tots els altres.

És el principi de la maduració fenòlica, on la planta deixa de créixer per concentrar la seva energia en carregar els raïms dels pigments que en un futur determinaran el color i la textura del vi. Els antocians i els tanins són els principals, sent els primers els més rellevants per obtenir vins d’alta qualitat.

La varietat, l’altitud, la latitud i el clima són factors que determinen si una vinya verola abans o després. A cotes més baixes com pot ser la regió del Penedès són els primers a experimentar aquests canvis a diferència de la Conca de Barberà que venen més tard.

A casa nostra la primera en començar a tintar-se de color és la Syrah de la vinya de la Muralla.