Història

La nostra història comença  l’any 1905 a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) quan Josep M. Rendé i Ventosa, un reconegut tècnic agrònom català incentiva el cooperativisme a Catalunya.

El 1916, fundà la Federació Agrícola de la Conca, amb 25 sindicats i 15 cellers cooperatius. L’any 1919 fou catedràtic a l’Escola Superior d’Agricultura. Impulsà l’Acció Social Agrària de dit organisme, amb l’ensenyament agrícola per correspondència, i desplegà una gran activitat en l’organització de sindicats i cellers cooperatius, així com serveis de viticultura i d’enologia. Ell serà sempre el nostre referent per mirar endavant.

El 1991 són els germans Josep M. i Joan Rendé Masdeu qui decideixen modernitzar la seva plantació i elaborar i vendre els seus propis vins de qualitat.

El 1994 van agafar el relleu del celler Mariona Rendé junt amb el seu marit Jordi Roig. El germà d’aquest, Guillem Roig, es va incorporar com enòleg del celler i fins a dia d’avui en segueix formulant els vins de Rendé Masdéu. Van ser ells qui van convertir l’explotació al cultiu ecològic de la vid l’any 2010 i els quals fins a dia d’avui han donat un salt qualitatiu més gran en l’elaboració de vi aprenent i perfeccionant any rere any cada un dels nostres vins.

El 22 d’octubre de 2019 la crescuda del riu Francolí va arrasar l’edifici de 700m2 on estava situat el celler, marcant un punt d’inflecció en la història de Rendé Masdéu.

Els dies després de la tragèdia moltíssima gent del poble i d’arreu de Catalunya es van bolcar per ajudar tots els damnificats d’aquella fatídica nit.

A dins del celler, a la zona de criança dels nostres vins al ser un sostre molt baix i amb moltes columnes es va omplir de fang i aquest va ser el que va protegir a moltes ampolles de ser arrossegades per l’aigua fins el mar.

Un gran equip humà sense ànim de lucre va estar 3 dies consecutius treballant de sol a sol. Traient ampolles d’entre el fang formant una cadena humana fins el seu destí, d’aquí va néixer el Vi de fang, un vi que representa la immensa força de la solidaritat de molta gent als que els hi estem eternament agraïts.

Aquells dies es va crear un moviment social anomenat Riuada Solidaria, el qual va organitzar tota la gent que volia ajudar als afectats de múltiples maneres.

Netejant i donant un cop de mà on fes falta i els mesos següents es van fer desenes d’actes com concerts, activitats esportives, tastos de vins. Tot per recaptar diners per tots els damnificats que van ser afectats per la crescuda del riu. Impressionant la tasca que aquesta organització sense ànim de lucre va dur a terme donant una lliçó de solidaritat.

Tots els cellers de la DO Conca de Barberà van fer un cupatge amb una mica de vi de cada celler per tal que poguéssim començar de nou, al igual que ho van fer 14 cellers de la DO Montsant, d’aquesta iniciativa va néixer el Vi solidari, un vi que va volar de les estanteries de tots els punts de venda . Estem molt orgullosos i agraïts amb el nostre sector ja que les mostres d’ajuda van arribar des de tot Catalunya i fins i tot cellers d’Espanya i Portugal ens van ajudar sense ni tant sols conèixer-nos d’abans, ens van deixar sense paraules.

Aquest gran grup de persones són els que ens van donar l’empenta moral que la família necessitava per tal de seguir endavant amb aquest projecte que ens té il·lusionats des de fa 26 anys.

Tot seguit va arribar el 2020 amb el COVID-19, una pandèmia mundial que empitjorava encara més les coses. Vam decidir no rendir-nos i vam estar buscant diferents alternatives per tal de poder reobrir el nostre celler. D’entre els nervis, la tensió i fins i tot la desesperació va sorgir el lloc ideal, unes antigues caves amb molta història situades entre l’Espluga de Francolí i Montblanc   que estaven en concurs de creditors des de feia 3 anys. Finalment al Juny de 2020 tot i els entrebancs derivats de la pandèmia vam poder adquirir el nou celler.

Durant aquests mesos vam remar a contrarellotge per tal de tindre totes les instal·lacions del celler a punt pel primer dia de verema a finals d’Agost. Vam fer reformes, vam entrar nous dipòsits, nova maquinaria i tot l’esforç al final va donar el seu fruit.

Poder entrar el raïm de la verema 2020 al nou celler i seguir escrivint la història de Rendé Masdéu ha sigut un dels reptes més grans que ha afrontat mai la nostra família i ara som molt feliços de poder seguir treballant per oferir-vos els nostres millors vins i experiències úniques al nou celler.

TRANSLATE »